El 15e Black Music s'esten per 15 espais de 7 localitats


XAVIER CASTILLON - EL PUNT AVUI

El Black Music Festival celebrarà la 15a edició de l'1 al 20 de març i reclamarà el seu paper com a “pioner dels festivals de música negra a Catalunya” amb un cartell que inclourà una trentena de concerts i altres activitats que s'estendran per 15 escenaris diferents de 7 localitats catalanes. Salt i Girona continuaran sent les capitals del festival, però també es potenciarà tant el territori més immediat –Fornells de la Selva, Cervià de Ter, la Bisbal d'Empordà– com “l'eix mediterrani” que, en paraules del nou director del festival, Pau Marquès, Girona forma amb Perpinyà i Barcelona, dues ciutats on ja fa uns anys que el BMF organitza concerts. El festival s'obrirà el dimarts 1 de març a la sala barcelonina Luz de Gas, amb el tribut a Michael Jackson del grup de jazz fusió Patax, però la inauguració oficial de la 15a edició tindrà lloc el divendres 4 a La Mirona, amb la cantant nord-americana Akua Naru.


La música negra ha influït molts gèneres que el BMF vol integrar
El 15è BMF es va presentar ahir a la Diputació de Girona, amb la presència del seu diputat de cultura, Albert Piñeira, i dels alcaldes de Salt i Girona, Jordi Viñas i Albert Ballesta, en representació del triangle institucional que dóna més suport a un festival que consideren ja consolidat i ben arrelat. Viñas va aprofitar per reivindicar “l'origen saltenc” del BMF, nascut el 2002 com a Festival de Blues de Salt, i va animar els organitzadors a “continuar treballant per la cultura i la música: és una aposta arriscada però imprescindible per poder gaudir d'un país millor”. A la taula també hi havia el cantant gironí Víctor Branch, que farà en el BMF un dels primers concerts de presentació del seu àlbum de debut,Introspective.

“Més que un festival de música negra en un sentit estricte, volem que el festival transmeti com la música negra ha influït en molts gèneres que coneixem actualment”, va dir Pau Marquès per definir “l'eix programàtic” d'un festival que “busca la perfecció de la combinació, tot i que evidentment és impossible satisfer tothom”. El festival “combina”, per exemple, set artistes internacionals –entre ells, el cap de cartell, Stanley Clarke, un dels millors baixistes de la història– amb onze grups o solistes “del país” i deu més d'àmbit gironí, entre els quals hi ha grups que han crescut amb el BMF com ara The Gruixut's, JN Band, BigBlack Rhino, DeDards i The Stereotips. El festival també combina els concerts amb altres activitats, algunes de les quals amb dimensió formativa, com ara el musical On blue –amb la participació d'estudiants de música, dansa, etc.– i la Black Music Big Band, formada per músics de 14 a 24 anys. Finalment, el festival també combina valors emergents i artistes de llarga trajectòria, i produccions pròpies, coproduccions –el tribut a Amy Winehouse, compartit amb El Canal– i propostes externes, de l'Archipel de Perpinyà, el Sunset Jazz Club i Els Jardins de la Mercè.